Radiohusbesök

Tisdagen den 18.11.2014 åkte vi med modda 2.1 gruppen till Yles radiohus för att se på Yle X3M:s studio. Där träffade vi bl.a. radioredaktörer och tv-programsregissörer som presenterade sig själv och pratade om sitt jobb samt svarade på våra fåniga frågor.

Vårt besök verkade som en överraskning för de flesta som jobbade där, men oberoende kunde de prata med vår grupp samtidigt som de jobbade. Tystnaden och små föremål som inte riktigt tillhörde där satt en ganska lugn känsla i luften, som förstås blev förstörd av oss, men jag upplevde att jobb på ett radiohus är skönt och lugnt. Enligt dem var jobbet i själva verket ganska tungt ibland, med tighta deadliner och panikimprovisering.

Oberoende av redaktörernas deadline-skräckhistorier fick jag en bild av att ett jobb på radiohuset är ganska stressfritt och lätt att få, då t.ex. en av jobbarna var utbildad kock. Han hade av intresse sökt jobb där och fick det så där bara.

Vårt besök började med att vi fick se stället där de bl.a. spelade in ”Sex och sånt” webbtv, med stora kameror och ännu större ställningar för dem. Det var ett litet utrymme nästan rakt bredvid radiostudiorna. En aning senare fick vi t.o.m. uppleva en live radiosändning där vi fick/måste stå tysta och lyssna på något som vi vardagligt hör från radio, vilket var ganska spännande. Efter att ett antal personer hade presenterat sig och pratat om sitt jobb, fick vi mot slutändan av besöket en liten extratur till studiohuset. Där fick vi se källarens rekvisitarum och deras största tv-studio. Rekvisitarummet var full av allt tänkbart och otänkbart, t.ex. styroxtyngder som såg äkta ut och kläder så det räcker för halva Finland. Det var konstigt att se tv-studion som tom, eftersom jag har sett den då det har varit MGP sändning då den var fullproppad av människor och en stor scen. Antalet strålkastare i taket var som senast också ohyggligt stor och ganska spännande att se.

Besöket lämnade en god bild av Yle. De sköter sitt jobb fint och de tar gärna emot gäster. Om man vill ha någon att skratta med och är tekniskt intresserad kan jobb på Yle alltid vara ett bra val.

bild

Bild på strålkastarna i Yles tv-studio.

Daniel de Godzinsky 14/1