Levande Bibliotek i Brändö: Låna och möt en människa

Text och bild: Patrick Kosk

”Jag tycker att dagen har varit mycket intressant och att man lär sig mycket bättre genom att lyssna på de här människorna än att läsa om dem i någon bok eller artikel.” Det här berättar Victor som var en av dem som fick låna böcker på det Levande biblioteket i Brändö.

Levande bibliotek innebär att man i stället för böcker lånar människor. Människor som kanske väcker frågor när de går emot oss på gatan, men som vi inte vågar gå upp och prata med. Levande biblioteket ger deltagarna den här chansen.

IMG_6512I Brändö deltar under dagen 15 olika ”böcker” som deltagarna får låna. Bland böckerna finns personer med någon mindre vanlig religion, personer av olika etniskt ursprung och sexuell läggning, före detta drogberoende eller alkoholister, och personer med t.ex. synskada eller cp-skada.

En av böckerna är en yogamunk. Munken är väldigt glad över att unga kommer för att lyssna på vad han har att berätta, ställer frågor och verkligen uppskattar det han berättar._MG_8369

“Lisa” är före detta alkoholist och drogmissbrukare. Hon berättar att hon var full första gången när hon var 13 år gammal. När hon var 18 år drack hon redan alkohol flera gånger i veckan. När hon tittar tillbaka ser hon sig själv som en alkoholist när hon var 18 år. När hon var 19 år gick hon på sitt första AA-möte. Efter det har alkoholen i hennes liv minskat rejält. Hon berättar också att man inte kan hjälpa någon att bli nykter. Personen måste själv förstå att hen har ett problem och sedan själv nyktra till. Det enda man kan göra för sin vän är att finnas där.

På plats finns också en synskadad man. När han berättar hur han klarar av en dag som alla andra, blir deltagarna mycket förvånade. Även om mannen är blind kan han använda en telefon och laga mat precis som alla andra. Han är också väldigt glad över att han får berätta om sitt liv för de unga, och berätta hur det är att vara blind._MG_8361

De flesta av oss har en felaktig bild av hur det på riktigt är att inte tillhöra den stora massan. Den blinde mannen betonar att en synskada inte betyder att ditt liv tas ifrån dig. Du kan fortfarande leva fast du inte ser.

Under hela dagen fick vi studerande gå omkring och lyssna på ”böckerna” och ställa frågor vi alltid velat fråga. De flesta var nyfikna på att höra vad böckerna hade att berätta. Vi diskuterade även med varandra vad vi fått höra och vilka tankar som väckts. Det kändes som om vår respekt för våra medmänniskor växte. Trots allt är de här människorna inte så annorlunda.  IMG_6509