Under luppen

Häromdagen kom Brändö lågstadiums femteklassister på besök. De har nyligen talat om celler och tittat på bilder. Och eftersom gymnasiet har en uppsättning mikroskop och färdiga mikropreparat så var det ju ett ypperligt tillfälle att se hur riktiga celler ser ut. Att titta i mikroskop är inte svårt, men att också förstå vad man tittar på är lite värre.

I vår bige-klass hade vi dukat upp med 10 ljusmikroskop laddade med allt möjligt intressant. Där fanns vävnadsprover från bl.a. ben, tunntarm, skelettmuskel, tunga, äggstock (med mognande äggcell) samt från gräs. Efter en kort teoretisk introduktion i mikroskopins underbara värld så kastade sig 11-åringarna över preparaten och minglade runt bland de olika stationerna. För de flesta var det första gången de bekantade sig med ett mikroskop så förvåningsfaktorn var ganska hög. ”Vad är det vi tittar på?”, ”Vad är det där blåa?”, ”Oj, så jättefint!”, ”Hur stor är den där på riktigt?”, ”Varifrån har du fått kattunga?” osv.

Vi gjorde också ett preparat med levande toffeldjur och hjuldjur och försökte hänga med i svängarna då de simmade vilt omkring.

Tack till lågstadiesidan! Och välkommen åter!

Foto: Marina Schnitt