Stora digigenrepet

  
Brändö, samt alla andra gymnasier i Finland, rullar på mot de digitala studentproven som inleds i höst. Idag arrangeras en nationell generalrepetition för dem som ska skriva på hösten. Digitaliseringen av studentexamen sker under en övergångsperiod på tre år så att den inleds med tre ämnen inkommande höst, nämligen tyska, geografi och filosofi.

I Brändö deltog idag 15 studerande i övningsprovet. Studeranden ansvarar själv för nödvändig teknisk utrustning, dvs dator, hörlurar och eventuellt en USB-ethernetadapter och USB-hub ifall det behövs för just den datormodellen. Studeranden ska också kunna boota sin dator med ett speciellt operativsystem som Studentexamensnämnden tillhandahåller på ett USB -minne. En hel del att tänka på alltså. Allt tar tid att vänja sig vid och skapa egna rutiner, men alla dessa moment övar vi i den normala undervisningen också. Under vintern har många elever skrivit olika förhör, essäer och kursprov med detta provsystem som kallas för Abitti.

Själva starten av provet är alltid det mest spännande. Lyckas bootningen av alla datorer, får alla kontakt med provservern, fungerar hörlurar, mus och styrplatta? I regel fungerar allt detta riktigt bra. Bootningen har under vintern ibland varit aningen utmanande då operativsystemet har genomgått en hel massa uppdateringar, i takt med att utvecklingsarbetet på Studentexamensnämnden har framskridit. Idag gick uppstarten nästan smärtfritt och provet startade nästan på utsatt tid. Under själva provet hamnade en skribent att starta om sin dator då mus och styrplatta mitt i allt slutade fungera. Processen tar några minuter, men den förlorade tiden kompenseras med motsvarande förlängd provtid för den personen.

Vi kommer att samla in respons från dagens provdeltagare, men åtminstone några tyskaskribenter tyckte att dagens test var bra. Den kanske mest påtagliga förändringen, förutom det tekniska, var att hörförståelsen är en del av hela språkprovet och att det fanns bilder med i den. Och geograferna fick bla. titta på filmklipp och jobba med interaktiva kartor. Intressant med mera material att jobba med, men samtidigt säkert utmanande att hålla reda på och orientera sig mellan flera öppna flikar samtidigt?