Fysik 7 (magnetism) på besök i Uni.

Dags för årets fysikbesök i Campus Gumtäkt. Vi besökte acceleratorlaboratoriet och fick höra en del om materialforskning, studier vid högskola, studentliv och annat snart aktuellt för många i gruppen. Vi fick också se van de Graaff-acceleratorn som våra fysiker vid uni gör experiment med.

Med fanns drygt 20 studenter och våra två fysikpraktikanter, Sandra och Heidi. Efter rundvandringen i de stora källarutrymmena ca 20 m under marknivå i Gumtäkts berg, satt vi en stund och tog igen oss i kontrollrummets sköna soffor.

IMG_1151.JPG IMG_1141.JPG

Vår guide under besöket var vår egen fd elev, Annika Venäläinen, som jobbar vid uni och studerar materia på nanonivå till vardags. Sakkunnigt blev vi informerade om hur den för våra förhållanden stora acceleration fungerar och vad man gör med den.

IMG_1147.JPG

Annika jobbar med experiment och observationer. Det finns andra sätt att jobba på inom fysiken. Fredric Granberg berättade om hur han med datorer simulerar t.ex. kollisioner mellan joner och metallytor. Sedan måste man samarbeta med experimentella fysiker, för att kolla om man simulerat rätt!

IMG_1149.JPG

Nya tankar för många kanske. Spännande världar det finns därute! Hoppas många av våra studenter ska få prova på det här om något år!

Någonting att ta med sig hem i bagaget, då vi jobbar vidare i skolan? Det som fastnade i en fysiklärares minne, var det här med vikten att lära sig koda! Unga studenter vid Fysikum (och säkert många andra institutioner) får börja sin vardag vid uni, genom att lära sig kodning, eller programmering, som det förr hette. Våra unga guider berättade också att den som kan sin vetenskap och dessutom behärskar datakonsterna, är de som haffar de bästa jobben!!!

Typiskt att beslutsfattarna i sin oändliga visdom tidigare bestämt sig för att it-färdigheter inte behöver tränas i  gymnasierna! ”Ungdomarna kan ju ändå det här med data”, hette det! Att chatta och leka med sociala media är inte det man får jobb med!

Idag har man börjat inse realiteter, tom. på beslutsfattarhåll. Nu ska alla minsann börja jobba med bärbara datorer, skriva digitala studentexamen osv. Ofta känns det här lite stressigt, men vi borde kanske tänka på vad våra unga akademikerguider sade! Det är bara så otroligt viktigt att lära sig sådant idag!

Hälsningar från fältet

Leif Ekrem med studenter och praktikanter.