Yles USA-korrespondent gästade Brändö

2016_presidential_election_by_vote_distribution_among_states-svg

Text: Louise Rosenlew, åk 16

Jag, en enkel studerande, fick i uppdrag att intervjua Svenska Yles före detta USA-korrespondent Christian Vuojärvi. Han har just flyttat tillbaka till Finland efter lite mer än två år bosatt i det stora äpplet, New York. Idag höll han ett föredrag i gymnastiksalen om det  amerikanska presidentvalet 2015-2016. Jag ställde några frågor till honom inför föredraget:

Tror du att demokraten Bernie Sanders skulle ha haft en större chans att vinna valet än partiets nominerade Hillary Clinton?

– Bernie Sanders skulle ha tilltalat fler av de som flockades till Donald Trump, eftersom Sanders också stod för radikal förändring. Många amerikaner är missnöjda med sin situation och därför lyssnar de gärna till någon som förespråkar förändring. Ta Obama som exempel: hans slogan var ”Change”.

Sanders skulle enligt Vuojärvi haft bättre tur i det så kallade rostbältet. Rostbältet, eller ”Rust belt” är en industriregion som innefattar delar av de nordvästra delstaterna Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Iowa och Wisconsin. Det gick förut ekonomiskt bra för området, men i modern tid har många förlorat sina jobb inom industrin. Arbetslösheten har lett till extra stort missnöje, och därför kan man anta att Trumps b.la. lov om arbete och ”omruskande” av regeringen lät bra i deras öron. Hillary Clinton räknade med vinst i just de staterna, men det visade sig vara en stor miss och republikanerna tog segern.

– En vanlig feluppfattning utomlands eller i Finland är att Trumpsupporters bara är korkade. Det är lite mer komplicerat än så, fortsätter Vuojärvi.

– Långt ifrån alla stödde helhjärtat den republikanska kandidaten. Många ansåg helt enkelt att alternativet, det vill säga Hillary Clinton, var ännu mer motbjudande, förklarar Vuojärvi.

Trumps ställning till t.ex. abortfrågan lockade också väljare. En del supportrar som Vuojärvi talade med visste att muren inte skulle bli av och skrattade åt idén. Avskyn mot den nuvarande regeringen är stort, och därför ville Trumpsupportrarna ha någon ”outsider”, någon som skulle ändra ordentligt på systemet. En del är så missnöjda, att de inte har något att förlora med att rösta på Trump, ”Why not?”.

Hur tror du att framtiden ser ut under Donald Trumps styre?

– Framtiden är oroväckande, särskilt inom utrikespolitiken och ur miljöaspekter. Trump tror ju över huvudtaget inte på klimatförändringen och kommer inte att satsa på miljön. Han har visat sig vara ganska lätt provocerad och kan reagera starkt,  och man vet inte heller riktigt var man har honom, menar Vuojärvi. Trumpen är helt oförutsägbar.

Han är inte helt ense med sitt eget parti, vilket kan sätta käppar i hjulet för sitt parti. Däremot styrs han inte av ideologi utan sin ”businessinstinkt” och kan kanske därför lättare komma överens med demokraterna om något som skulle gynna landet (och honom själv) ekonomiskt.

– Trump skulle kunna förbättra ekonomin vilket hjälper hela världen, säger Vuojärvi på frågan om det finns något positivt i det hela. Trump kan även fungera som en varningsklocka för omvärlden, ”hur man inte vill ha det”.

USA utvecklas sannolikt till ett ännu mer polariserat land under den nya presidenten, som tillträder den 20 januari 2017. Vuojärvi förutspår mer hets mellan partierna, och att politikerna blir mer höger eller vänsterextrema.

Demokraternas mardröm kan även besannas: republikanska eller konservativa domare i USAs högsta domstol. De mer liberala domarna börjar nå en hög ålder och den sittande presidenten får utse domare på livstid. Eftersom domstolen har så stor politisk makt, skulle det kunna påverka USA i flera årtionden framåt.

Läs mer om Vuojärvis reflektioner här.
Bild: Wikimedia Commons