Brändöfysiker i München – dag 1

Så var det dags för årets fysikreseprojekt! Den här gången till München. Sammanlagt 17 unga och 3 lärare. Brändögruppen är störst. 3 damer och 4 herrar med Ekrem som lärare. Vi har kompisar från Björneborg, Kronoby och Helsinge med också. Vi hade en tidig start. Flyget startade klockan 8 på morgonen, men alla var på plats i tid och iväg kom vi.

Framme gällde det sedan att klämma in sig i härbärget och snabbt hitta mat. Det lyckades. Vi gick alltså in för dagens huvudtema. Ett besök i koncentrationslägret Dachau.


Nu kunde man tycka att ett koncentrationsläger inte har med fysik att göra, men det är nog inte så enkelt. Den som studerar en vetenskap – fysik eller annat – har en möjlighet att bli påverkare av något slag. Och med det följer ett ansvar. Vi måste försöka se till att de vidrigheter fångarna i Dachau fick utstå, inte ska behövas upplevas av någon igen. Lyckas vi? Inte alltid! Vi har haft krig och elände i bla. våra hemknutars Europa senare också. Vi måste ändå försöka inse vad som har hänt för bara en människoålder sedan. Därför ska fysikstudenter och andra också bekanta sig med nazismens historia. Här passar ett Dachaubesök in. Fast man fryser! Till det yttre pga. vädret och till det inre då man lyssnar på vad guiden berättar! Vi hade förresten en svenskspråkig guide, Mikael Henriksson, vilket var riktigt bra!

https://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/index-e.html

Kvällen fortsatte med ett gemensamt restaurangbesök i en krog som visst hette Augustiner Bräustube eller så. Ordentlig tysk mat! Saurkraut och korv. 

Nu vila inför en ny dag!