Brändöfysiker i München – dag 2

Nu blev det fysik på riktigt. Vi besökte Deutches Museum, som är berömt för sina samlingar och utställningar. Där inledde vi med en föreläsning om nanoteknologi.


För den som funderar på vad en nano är, ska berättas att man syftar på längdskalan en nanometer. Det är en tusendel av en tusendel av en tusendels meter. Ca 10 atomer i bredd. Vi fick bekanta oss med dagsläget och en massa tillämpningsområden.

Vår föreläsare, herr Wachs, berättade att den som drömmer om eget företag och snabba ryck, inte i dagsläget längre ska planera att lansera en app. Det har man kunnat göra, men idag hittar man på massor av nya appar. Hård  tävling alltså! I stället kunde man slå sig på 3D-printerbaserad verksamhet. T. ex. skor som tillverkas här och nu. Enligt specialmått! Av valbart material. Designade smycken dom kan justeras lite, så att de blir unika är en annan möjlighet. Nanoteknologin kommer in så, att dessa föremål kan tillverkas avväkdugt små partiklar, som fusioneras samman med en laser till ett färdigt föremål. Vi fick höra om flera andra saker också. Rena himmelriket för en naturvetenskapligt orienterad människa, vuxen eller student.

Några bilder. Krocksensorn i en bil, den där som får krockkudden att rädda våra liv, har minskat i storlek under åren


Robotar  som ska användas inom vårdsektorn, för att t.ex. hämta vatten åt en tördtig patient, har planerats med mjuka material och försiktiga rörelser. Modell? Elefantens snabel!

Det fanns mycket annat vi hörde om. Bra val av tema!

Sedan vandrade vi runt i muséet på egen hand. Hela dagen fram till stängningsdags. En dag vill inte räcka till i denna miljö!

Fågelvingens rörelse:


Flygplan och fartyg:


Faradays bur. En människa sitter inne i buren, genom vilken stark ström passerar, utan att ta någon skada. Hurså? Fråga en fysiker!


Efter dessa äventyr lite shopping i stan och kvällsmat på egen hand.

På kvällen spelas det kort. Nu börjar vi känna varandra!