Temadagsgästernas råd till skolans studerande: var dig själv!

brandohus-beskuren

Text: Nadine Medarhri, åk 16

Jag hade i dag nöjet att intervjua två före detta brändöelever. Framgångsrika Liselott Lindström och Frida Westerling har kommit tillbaka till Brändö gymnasium efter 10 år, för att prata om  sina ”berättelser om Finland” för skolan under temadagen Finland 100 år.

Att få ett mail av sin före detta lärare efter att ha lämnat Brändö gymnasium för 10 år sedan kan vi alla tänka oss vara både spännande och skrämmande. Liselott berättar att hon inte hade tackat ja till att hålla ett föredrag ifall det vore någon annan skola. Både Liselott och Frida konstaterar att det kändes underligt vant och skönt och komma tillbaka till skolan.

När jag frågar en gymnasiestuderande vad han eller hon vill jobba med i framtiden får jag oftast som svar “ingen aning”. Jag ställde samma fråga nu: “Visste ni vad ni ville jobba med då ni gick i gymnasiet?” Liselott, som jobbar som utrikesredaktör på Yle, har nästan alltid vetat vad hon vill jobba med. Hennes dröm om att bli en journalist förstärktes bara mer under hennes gymnasieår, då hon jobbade på HBL. “Jag har nog alltid sett dig som någon slags skribent”, konstaterar Frida skrattande.

Frida, som jobbar på Migrationsverket, är däremot ett bra exempel för alla studerande som stressar över att inte ännu ha en aning om vad de vill göra efter gymnasiet. Hon var osäker vad hon exakt ville göra men kände ändå redan i gymnasiet att hon ville jobba med mänskliga rättigheter.

Vi studerande kan säkert få plats med några till råd i vår visdomssamling. De två framgångsrika kvinnorna gav oss goda råd för att lätta på de arbetstunga minst tre år vi alla går igenom i gymnasiet.

“Testa på saker, studera så brett som möjligt och kom ihåg att det finns mera också än medi, juri och Hanken”, berättar Liselott. Fridas råd hon hade velat säga åt den unga Frida i tiden är detta: “Bry inte dig om vad andra tänker och var alltid dig själv.” Båda de unga kvinnorna var eniga om att de hade velat förstå att inte ha bråttom, utan att ta tid på sig.

Vi samlar en massa underbara minnen med oss från vår gymnasietid. De vanligaste minnena är gammeldansen, brändöandan och vännerna. Men då jag frågade vilka är Liselotts och Fridas allra bästa och viktigaste minnen, hade de svårt att svara. Liselott säger lite generat: “Det att alla lärare var så fantastiskt bra och lätta att närma sig.”

Det Frida har burit med sig från Brändö gymnasium är att hon helt enkelt trivdes och hade roligt. “Det var roligt att vara i skolan, roligt att gå på lektioner och roligt att vara på rast. Det var helt enkelt roligt” , säger Frida med ett stort leende.

Skönt och härligt att höra dessa minnen. Ett bevis på att lärarna i vår skola alla är  värda tior. Skolans slogan, träning för livet, är tydligen inte bara ett påhitt. Träningen för livet som Liselott och Frida fått för att bli så framgångsrika som de är, får vi för en stor del tacka det underbara Brändö gymnasium för.