Brändökemist fick delta i årets Berzeliusdagar!

Text av studerande Alexandra Dahlberg:
Hälsningar från Stockholm! Jag är här på Berzeliusdagarna, vilket är ett evenemang för kemiintresserade gymnasiestuderande i Sverige. Svenska Kemisamfundet bjuder in 350 elever och 50 lärare från hela Sverige till forskarföreläsningar om kemi. Vårt deltagande finansieras genom stipendier. I år  finansierade Finska Kemistsamfundet en resa till Berzeliusdagarna för fyra gymnasieungdomar och två lärare från olika håll i Svenskfinland.
Resan började på torsdag kväll med flyg från Helsingfors. Där träffade jag de andra i gänget: en från Tölö, en från Lovisa och en från Nykarleby. Resan gick bra och vi checkade in på hotellet.

Nästa dag började tidigt vid Stockholms universitet. Där följde intensiva 30 minuters föreläsningar (programmet).  I föredragen presenteras aktuell forskning.

Särskilt givande var ”Vad kan man göra med kvantkemi?” av Fahmi Himo från Stockholms universitet och ”Substitutioner av kemikalier -från sämre till bättre!?” av Patrik Andersson vid  Umeå Universitet. På hemvägen tog vi en liten sväng via Stockholms centrum och utforskade staden. På kvällen hadde vi middag på Piperska muren med klädkod Kavaj. Tjejerna i klänning och klackskor och killarna i kostym. God mat serverades och det var trevlig stämning.
Lördagen fortsatte med liknande föreläsningar som dagen innan. ”Kemiforskning bland pingviner och isbjörnar” av Michelle Nerentorp från Chalmers var mycket spännande, vem gillar inte bilder på pingviner och isbjörnar?
För mig var ”Botulinumtoxinen, dödliga gift som också kan bota” av Pål Stenmark, vid Stockholms universitet trots allt intressantast. Föreläsningen handlade om hur botox är världens giftigaste ämne och ren i små mängder dödar. 1 ml av botox kan döda 2 miljoner människor, men med samma mängd kan man också hjälpa 500 miljoner människor med olika besvär, bl.a. stroke, migrän, Cerebral Palsy. Det viktiga är alltså doseringen! En liten dos på mikronivå kan hjälpa musklerna slappa medan en bara lite större mängd kan användas för massförstörelse. Man forskar mycket i botox för att hjälpa patienter, men också för att försöka hitta ett motgift. Botox är relativt enkelt att tillverka, så det finns en risk att ämnet kunde användas som ett vapen. Om det händer måste det finnas någon sorts sätt att vårda och rädda de utsatta. Stenmark förklarade även hur giftet fungerar då det hamnar i kroppen. Förenklat tränger botox in i cellen och dödar den genom att bryta dess kontakt med de andra cellerna. I slutet av presentation berättade Stenmark hur han kommit till sin nuvarande position och vilka utbildningar som krävdes. Jag tyckte att denna presentation var extra givande eftersom forskning i gift är intressant och det skulle jag kunna hålla på med i framtiden.

De flesta universiteten i Sverige har utställning och presenterar sig här, så nu skall vi bekantat oss med potentiella framtida studieplatser. Efter detta

är det bara sista föreläsningen kvar och sedan flyger vi hem.
Jag rekommenderar Berzeliusdagarna till alla som är ens något intresserad av kemi. Efter den här upplevelsen kommer du att vara mycket intresserad! Resan har varit väldigt givande och bra, svenskar är trevliga 🙂  Till sist vill jag tacka massor Finska Kemistsamfundet som gjorde denna resa möjlig, hoppas föreningen fortsätter sponsorera också i fortsättningen och att många från Brändö får delta i framtiden!