Kursen Norden och vi: dejligt i Köpenhamn

Text: Christina Holmberg, Lisa Hannukainen, Edith Vuorinen

Gruppen i modersmål 27 avslutade kursen med att fara på en resa till Köpenhamn. Vi fick se mycket av Köpenhamns sevärdheter under resan, så som Amalienborgs slott, där kungafamiljen bor, Marmorkirke och Rundetårn. Inför resan fick alla en sevärdhet eller plats som de skulle göra en kort presentation om som vi fick lyssna på när vi gick förbi dem. Det gav ett stort mervärde att få se många ställen på ett effektivt och intressant sätt.

Vi hade övat på vår danska före resan. I början av resan var det svårare att förstå vad folk sade, men i slutet av resan märkte man hur mycket bättre man förstod och kunde kommunicera med danskarna. Vi försökte alltid tala svenska med dem men alltid lyckades det inte, för många danskar var ivriga att byta till engelska. Men då fortsatte vi bara på svenska. Vi lärde oss hur viktigt det är att kommunicera med varandra på våra nordiska språk, inte engelska, och det känns nu mycket självklarare att vi alla borde försöka göra så!

Vi besökte Nordiska ministerrådet där vi fick höra en presentation om deras arbete, vilket fick oss att tänka på hur viktigt det är att de nordiska länderna samarbetar. Också därför är kursen bra, eftersom man börjar tänka på hur lika våra länder är och att vi kan ha stor nytta av varandra.

Vi promenerade till fristaden Christiania och gick en rundtur med en guide som bott där sedan 70-talet. Det var intressant att se hur annorlunda det var så fort man steg in till Christiania. Man kunde inte riktigt föreställa sig hur det skulle vara förrän man själv var där – stämningen var helt annorlunda. Det var intressant att få höra om Christiania från en persons synvinkel som själv bott där en lång tid. Vi fick också höra om Christianias historia samt hur allting fungerar där i dag. Det var överraskande att se stadens samhällsuppbyggnad.

Den sista kvällen fick vi slappna av på Tivoli, där vi åt middag och fick åka i de olika attraktionerna. Den tredje och sista dagen avslutade vi med en båttur och fick se Köpenhamn från havet. Vädret var bra, det regnade en aning i början av kvällen men det störde inte stämningen. Sista dagen var det soligt och varmt, vilket var bra då vi tog en båttur. Man märkte att Köpenhamn är mycket äldre och hur mycket mer stormaktshistoria det finns där. Resan var lyckad och lärde oss mycket om Köpenhamn, om det danska samhället, kulturen och språket, och om Norden!

Detta bildspel kräver JavaScript.