Brändö Blåbären vann brons i SFSI-turneringen

Text: Sebastian Ståhlberg, åk 1520171025_150816

På bild: Jean, Jasper, Oscar, Oippa, JJ, Basse, Anton, Seba, Vege, Axel M, Axel H, Alvar, Bubi, Kristo, Kevin. Saknades från bilden / turneringen flertalet spelare.

Äntligen blev det onsdag 25.10, dagen då den mycket efterlängtade finalturneringen i fotboll skulle spelas mellan andra stadiets pojkar (svenskspråkiga). I finalturneringen deltog de 8 bästa svenskspråkiga gymnasierna från Södra Finland. De 8 lagen delades upp i två grupper med fyra lag i respektive grupp. Brändös grupp bestod av Grani, Borgå och Ekenäs medan den andra gruppen utgjordes av Åbo, Kyrkslätt, Lärkan och Sibbo.

Brändös dag började mot Grani, som förra året hade dragit det längre strået i de olika dusterna emellan skolorna. Grani fällde ut Brändö i skolfutisens semifinal och lite senare samma år besegrade Grani Brändö i innebandyturneringens final. Som man säkert kan anta, var det ett mycket revanschsuget Brändö som ställde upp.

Nervositeten syntes tyvärr lite väl mycket på planen och Grani gick upp i en 2-0-ledning tre minuter in i matchen. Som tur uppfattade tränaren direkt problemet och gjorde nödvändiga byten samt justeringar i spelsättet. Trots spelövertag och många chanser kunde Brändö inte göra mål i första halvleken delvis på grund av brist på kliniskhet framför mål och delvis på grund av några uteblivna straffar som Brändö skulle ha förtjänat. Långt in i andra halvlek kunde Brändö reducera till 1-2 efter fint lagspel som bröt ner motståndarnas buss. I klassisk finsk stil passiverade sig Grani alltför mycket och koncentrerade sig endast på att skjuta bort bollen i stället för att hålla bollen på offensiv zon. Då endast 10 sekunder av matchen återstod sköt Kevin en frispark som Oippa snyggt styrde in, vilket innebar att Brändö hade kvitterat. Matchen mot Grani slutade alltså 2-2 efter mål av Kevin och av Oippa.

I den andra matchen mötte Blåbären från Brändö Borgå. Borgå var ett betydligt trevligare motstånd för Brändö eftersom Brändö genom åren klarat sig rätt bra mot Borgå. Sett ur Brändös synvinkel startade matchen bra då den unga kronjuvelen Kevin pangade in tre mål inom loppet av tio minuter. Innan halvtid reducerade Borgå och vid halvtids vilan ledde Blåbären med 3-1. Andra halvleken fortsatte på samma sätt och Kristo och Axel (Hagberg) lyckades i målskyttet efter två välplacerade skott. Även Anton, Veikko och Jonathan hade ypperliga lägen att utöka ledningen men krutet var blött. Mot Borgå tog Brändö en komfortabel 5-1 seger. I denna match bör dock tränarens genialitet nämnas då han bytte in Vege som efter en halv minut lyckades skaffa en straff som dock missades (bra inhopp Vege).

Tredje matchen i gruppen spelades mot Ekenäs. I denna match skulle en poäng räcka för att Blåbären skulle gå vidare till slutspelet. Brändö var dock inte ute efter ett oavgjort resultat utan satsade offensivt. Den stora viljan att göra mål öppnade upp försvaret och motståndarna kontrade farligt många gånger. Kontringarna parerades dock gång efter gång då försvaret med Alvar i spetsen placerade sig rätt och kunde bryta motståndarnas anfall.

Som en blixt från en klar himmel slog Kevin till igen och förde upp Brändö i en 1-0 ledning. Brändö valde dock att ge lite spänning till anhängarna och släppte in ett mål då det återstod tio minuter av matchen. Ett normalt finskt lag skulle i detta läge ha satsat på ett stenhårt försvar neråt, men Brändö är inget vanligt finskt lag. Brändö ville göra mål och fortsatte att anfalla trots att ett baklängesmål skulle ha kostat slutspelsplatsen. Som tur var lyckades dock försvaret hålla ut och matchen slutade 1-1.

I semifinalen ställdes Brändö mot Katedralskolan från Åbo. Matchen började avvaktande där båda lagen undvek misstag. Ur ingenstans öppnades ett jätteläge för Brändö men skottet ven förbi och ett jätteläge var bränt. I anfallet därefter gjorde Katedralskolan mål och gick upp i en 0-1 ledning. Då Brändö forcerade framåt och inte jobbade lika starkt hemåt, öppnades stora ytor upp för Åboskolan. Denna gång var krutet torrt och Åboborna straffade Brändö gång efter gång. Slutresultatet blev 2-5 till Åboskolan. Brändös mål gjordes av Sebastian (Lind) och av Oippa. Tyvärr var lagspelet klart bättre hos motståndarna och Brändö kom aldrig ordentligt in i matchen. Precis som ifjol blev det alltså bronsmatch för blåbären.

I bronsmatchen ställdes Brändö mot antagonisten Grani. Det var inte alltför ivriga pojkar som ställde upp på planen, båda hade ju ändå kommit från en svidande semi-final förlust. Denna gång var Brändö klart bättre och vann matchen med 4-2 efter två mål av Jabu, ett av Vege och ett av Sebastian (Lind). Brändö tog alltså revansch på Grani men inte ens det gjorde stämingen alltför munter.

Som helhet gjorde Blåbären en bra insats och har inget att skämmas för då de återvänder till skolan. Anmärkningsvärt är att laget är vädligt ungt och att endast få abiturienter deltog. Nertill kan ännu kommentarer från Veikko, Alvar, Kevin och från tränaren läsas.

”Det är alltid mycket roligt att få representera skolan i olika idrottsevenemang och jag ser redan framemot volleybollen, basketen och innebandyn. Hoppeligen klarar vi oss minst lika bra där”,  kommenterar en halvglad Vege. På frågan hur denna turnering gick är svaret inte lika muntert: ”Har inte så mycket att säga. En svidande förlust i semin som vi borde förberett oss bättre till”.

Alvar ger laget 6- i betyg. Han konstaterar att han själv kunde ha bidragit lite mer med att bland annat göra ett mål.

”Jag var lite lat men helt okej”, kommenterar en trött Kevin efter turneringen. Lat eller ej men målkung blev han redan på ettan. Brändö kommer ha ett hårt jobb i att hålla storklubbar borta från honom.

Tränaren är betydligt nöjdare med lagets insats. ”Med tanke på det decimerade manskapet var det nog otroligt bra spelat av laget”, kommenterar han. Han fortsätter med att konstatera att laget verkligen kämpade bra och har alla chanser att klara sig bra i de kommande turneringarna, för att inte tala om de kommande åren.