En Brändögrupp besöker Oxford

Sammanlagt 18 studerande och tre lärare färdades i början av vårterminen på ett studiebesök till Oxford. Första dagen besökte vi Bodleian Library. Detta är ett av världens största universitetsbibliotek. Arkitekturen är intressant. Biblioteket grundades 1602. Grundaren hette Thomas Bodley. Han var en övertygad protestant under tiderna efter Henrik den åttondes reformation av den engelska kyrkan. Ett par Harry Potter-filmer har spelats in i biblioteket, som är ett av de äldsta i Europa och det näst största i Storbritannien efter British Library. Efter 1602 började antalet texter växa drastiskt. Studerandekommentar: ”Vi tyckte att det var ett fascinerande bibliotek, där fanns flera hundra år gamla böcker”. 

img_1283

Nästa mål var Christ Church College. Byggnaderna var fina. Universitetet i Oxford inte alls av samma typ som universitet i Finland. Oxford University är indelat i nästan 40 olika så kallade College-enheter. Vid alla dessa undervisas parallellt olika universitetsämnen, t.ex. fysik. Christ Church College är det största av dem alla och har en viss specialisering på juridik och musik.

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.01.14.png

Christ Church har en lång historia som sträcker sig över många århundraden. En av akademikerna som jobbat här är Lewis Carrol (som egentligen hette Charles Dodgson). Carrol var egentligen matematiker, men han är också känd för att ha skrivit boken Alice i underlandet. Vidare var LC också en tidig amatörfotograf.

Vi hade en sakkunnig guide som stolt berättade om sitt College. 

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.08.47.png

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.09.22.png

En av de detaljer guiden berättade, var att studenterna serveras fyra mål mat av mycket god kvalitet per dag. Vanligen deltar man i gre måltider. Två av måltiderna var middagar, en enligt alla etikettregler och den andra mer fri till sin form.

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.18.25.png

Av matsalen gjordes även en kopia för Harry Potter-filmerna. Den var tjugo fot bredare för att rymma in alla bord som krävdes. Elevkommentar:  ”Intressant att se hur turismen är del av studenternas vardag.”

Andra dagen började med ett besök vid Culham Science Center där den berömda JET (Joint European Thorus) finns. Vi inledde med en mycket bra föreläsning om fusion som energikälla. Efter den hade säkert många av oss en ny synvinkel på energiproblematiken i framtiden och kanske ett hum om hur problemen kan lösas. 

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.38.02.pngSkärmavbild 2018-01-13 kl. 18.45.33.png

Gruppen delades sedan i två delar. Den ena halvan fick en dansk guide som behärskade svenska. Vi fick veta att vid JET sker en grundläggande forskning om fusion som energiteknologi. I reaktorn är det mycket varmare än i solens inre. Vid fusion låter man väte-isotoper kollidera och bilda helium. Då får man ut energi. Man ska alldeles snart börja experimentera med kollisioner mellan isotoperna deuterium och tritium.  Besöket var omtyckt av hela gruppen. 
”Man beskrev JET tokamaken som en donits och det tycker jag den också liknar” – Studerandekommentar.

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.35.24.png

 

Nästa mål var Ashmolean museum. Bland annat antiken och medeltiden var intressant. Det fanns också målningar från 1900-talet från bland annat Indien och Pakistan. Det fanns också en stor utställning med skulpturer av grekiska gudar och mumier. Till vår besvikelse så fanns det inga Finska konstverk.
”Ashmolean var ett mycket intressant museum med massor med saker från t.ex. antiken. Museet var enormt och det skulle ta flera timmar att gå igenom” – Studerande
kommentar.  

Den tredje dagen inleddes med ett besök vid Pitt Rivers museet , som grundades år 1884 av en general i brittiska militären. General Pitt Rivers var också etnolog. Hans tanke var att man i museet inte ska ställa ut föremål bara på basis av var de kommer ifrån, utan i stället temavis. Det fanns utställningar med vapen, masker, olika typer av kroppsutsmyckningar, bruksföremål osv. Man fick en fin bild av hur kreativ människan har varit genom tiderna och hur lika man ofta betett sig inom olika kulturer.

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 18.55.23.png

På eftermiddagen splittrades gruppen upp igen. 9 studerande valde att bli kvar i Oxford, medan 9 tillsamman med lärarna tog bussen ut till byn Woodstock, för att besöka Blenheim Castle, som byggdes efter en av Storbritanniens större militära segrar. Slottet är senare bland annat känd för att Winston Churchill föddes här. Vi fick en mycket fin guidning. Eftersom det var ”low season” var det tyst på slottet. En liten grupp japanska turister och vi brändöiter var de enda som vandrade runt. Man fick intrycket att guiden ansåg oss vara lika exotiska allihopa. Slottet är imponerande och värt ett besök!

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 19.10.10.png

Resan var bra och vi åt god mat. Det var fint väder under största delen av tiden och det fanns rikligt med fritid. Vi tyckte att Oxford var en trevlig stad med vänliga människor. Hostellet var bättre än vad vi förväntade oss. Vi sov i rum på 6 personer.


Emil, Jonny, Henri, Weber
 med lite hjälp från lärarhåll