Dags för höstens digiprov!

Skolans gymnastiksal är fylld med bord och sladdar och platser finns för långt över hundra examinander. Inkommande måndag 17.9 inleds höstens omgång med studentprov, och som vanligt deltar våra studerande flitigt, i synnerhet i realproven och de långa språkproven.

I dag höll vi ett tekniskt genrep för alla som deltar i höstens skrivningar. Det underlättar för examinanderna, det tekniska stödet från staden som bygger upp provlokalen, och för lärarna som övervakar.

IMG_0135

De första digitala studentproven skrevs hösten 2016 och då gällde det geografi, tyska och filosofi. I höst skrivs proven i kemi, fysik och modersmål och litteratur för första gången på dator, och därefter är det bara matematiken kvar. Nytt för i år är också att alla studerande ska ha egna insynsskydd som gör skärmarna mörkare.

Sedan 2015 har skolan övat med ett antal större övningsprov (bl.a. ett nationellt övningsprov med 70 studerande i salen i oktober 2015) och flera kursprov med trådlös anslutning. I dagens läge håller så gott som alla ämnen prov i det så kallade Abitti-systemet.

img_7391

FAQ: favorit i repris från 2017:

Hur ser det ut i praktiken ?

Varje studerande har med sig sin egen dator, som han eller hon behärskar, och vet hur man ”bootar” den, dvs. startar den med en USB-sticka med provsystemet i. Stickan kommer från studentexamensnämnden och delas ut på plats. Ingenting fungerar trådlöst i salen (varken hörlurar, mus eller uppkoppling till provservern), utan via mer pålitliga kablar från varje maskin.

Skolans gymnastiksal inreds ungefär en vecka i förväg med ett hav av sladdar, servrar, strömkällor, nätkablar och pulpeter i jämna rader. En knapp kilometer ethernet-kabel (som kopplar datorerna till provservern) finns till exempel uppriggat. Lokalen blir i det närmaste full.

Om något går fel, då?

Ca 130 platser finns förberedda, inklusive 10 tomma platser längst bak som är utrustade med extra datorer för det fall att något oväntat händer med någons egen dator. Ett byte av maskin går alltså smidigt och snabbt, och eventuell förlorad tid antecknas och ges examinanden till godo. Fler extra datorer finns i skolan om det behövs.

Huset har gott om ström för alla maskiner, och också i fall av ett strömavbrott ska ju varje studerandes egen dator hålla någon timme, ofta flera timmar.

Provservern sparar med några sekunders mellanrum examinandens arbete och servern har också en säkerhetskopia. Allt arbete finns alltså ”i molnet” och sparas tryggt där.

Vill du veta mer?

Mer ingående (teknisk) information om vad varje studerande behöver med sig finns på skolans webbplats.

Digabi – hemsida för den digitala studentexamen har mer information och bl.a. exempeluppgifter.

Abitti är själva provsystemet och på hemsidan finns information om t.ex. hur man bootar sin dator.