5 frågor om idrottslinjen

Vår idrottskoordinator Patrick Ikäheimonen svarar på fem vanliga frågor om Brändös idrottsverksamhet. Här får du svar på allt du undrar!

Vad innebär det att Brändö har blivit idrottsgymnasium? 
– Det är första och enda svenskspråkiga gymnasiet i Södra Finland som har fått idrottsgymnasiestatus. Det betyder att våra studerande får ersätta 8 obligatoriska kurser med träning. Dessutom kan träningen ge 13–25 kurser (beroende på studietakten) som kan räknas med i de 75 kurser som behövs för att bli klar. Många idrottare går gymnasiet på fyra år, och de flesta söker till både idrottslinjen och allmänna linjen. Av våra 400 studerande är det ca 50 som är toppidrottare på idrottslinjen, ungefär 15 per årskurs.

Vilka sporter har ni?
– Vi lägger officiellt tyngdpunkten på ett trettiotal grenar – både lagsporter och individuella, bland annat fotboll, handboll, ishockey, basket, innebandy, segling, friidrott, rytmisk gymnastik och redskapsgymnastik, tävlingsdans, kampsporter, synkroniserad konståkning och många fler. Vi välkomnar ändå alla grenar och jobbar alltid för att hitta en lösning för varje antagen studerande.

Vem samarbetar Brändö med och hur?
– Våra viktigaste samarbetspartners är Mäkelänrinteen lukio och Urhea (Huvudstadsregionens idrottsakademi). Träningarna ordnas i samarbete med dem och det gör att alla våra studerande har möjligheter att träna med topptränare och i bra lokaler. Våra idrottare har möjlighet till annan stödjande träning i form av träning, fysioterapi, idrottsläkare, idrottspsykologi och kostexperter.

Hur hjälper Brändö sina idrottare i praktiken?
– För att våra studerande på idrottslinjen ska må bra behövs en balans mellan studierna och träningen. Vi har en studiehandledare specifikt för just idrottarna som hjälper med att planera och handleder. Lärarna gör flexibla lösningar för dem som går på idrottslinjen, t.ex. genom att ge mera tid, självständiga uppgifter. Brändö har en lång tradition som en idrottsskola där lärarna förstår och stöder dagens toppidrottare.

Är det bara sportare som går i Brändö?
– Nej, det är det absolut inte. Brändö passar den som inte alls idrottar, den som tycker om idrott och den som storsatsar på idrott. Vi är ett gymnasium med ett stort antal olika kurser i all ämnen, men dessutom erbjuder vi ett extra många gymnastikkurser för alla, t.ex  racketsporter, utförsåkning, stresshantering, abigymnastik, annorlunda sportgrenar och mer.